073 - 303 02 88

Actualiteiten

BRC versie 8: klokkenluidersregeling

4 juli 2018

November 2017 is de conceptversie van de BRC Global Standard for Food Safety versie 8 gepubliceerd. Publicatie van de definitieve versie wordt augustus 2018 verwacht. Vanaf februari 2019 zal tegen deze nieuwe norm ge-audit worden. In de conceptversie zijn nieuwe eisen opgenomen ten aanzien van een klokkenluidersregeling. Nieuwe eis voor klokkenluidersregeling In de vorige versies van BRC Food is geen eis met betrekking tot een klokkenluidersregeling opgenomen. In de draft van versie 8 is een nieuwe eis opgenomen in het (al bestaande) hoofdstuk ‘hoger management verantwoordelijkheid’. Deze eis is een zogeheten fundamental. Hoger management verantwoordelijkheid 1.1 Verantwoordelijkheid van het senior management en voortdurende verbetering FUNDAMENTAL 1.1.6 Het bedrijf beschikt over een systeem (bijvoorbeeld een klokkenluidersysteem) waarmee medewerkers bezorgheden over productveiligheid, integriteit, kwaliteit en legaliteit vertrouwelijk aan het senior management kunnen melden. Het mechanisme (bijv. het relevante telefoonnummer) voor het melden van problemen moet duidelijk worden gecommuniceerd aan het personeel. Het hogere management van de onderneming heeft een procedure voor het beoordelen van eventuele bezwaren. Registraties van de beoordeling en, indien van toepassing, de getroffen maatregelen, moeten worden gedocumenteerd. In een procedure moet zijn vastgelegd hoe het hoger management om dient te gaan met dergelijke meldingen. Tevens moeten waar nodig passende

Lees meer

NVWA heeft Care for Food Group zelfcontrolesysteem geaccepteerd

27 juni 2018

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het vertrouwen in het Care for Food Group zelfcontrolesysteem uitgesproken. Het zelfcontrolesysteem bestaat uit twee inspecties per jaar waarbij het deelnemende bedrijf een score van minimaal 80% dient te behalen. De inspecties worden onaangekondigd uitgevoerd en digitaal verwerkt, waardoor bedrijven snel inzicht hebben in de resultaten en in de prestaties en de beheersing van de voedselveiligheid. Door deelname aan het Care for Food Group zelfcontrolesysteem komt u in aanmerking voor aangepast toezicht van de NVWA. Om een duidelijk inzicht te krijgen in de werking en de betrouwbaarheid van de kwaliteitsbeheersing en voedselveiligheid binnen de organisatie, kunnen organisaties deelnemen aan het Care for Food Group zelfcontrolesysteem. De Care for Food Group verzorgt bij deelnemende bedrijven jaarlijks twee onafhankelijke onaangekondigde voedselveiligheidsinspecties waarbij alle elementen vanuit de geldende hygiënecode worden beoordeeld. Deelname aan het zelfcontrolesysteem laat aan uw medewerkers en klanten zien dat uw organisatie zich wil onderscheiden op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid. Deelnemers aan het zelfcontrolesysteem, zoals slagerijen, bakkerijen, zorginstellingen, horecagelegenheden en retailers, kunnen hier zowel individueel of als formulebedrijf aan meedoen. Uitvoering Het Care for Food Group zelfcontrolesysteem is gebaseerd op jaarlijks twee onaangekondigde inspecties waarbij de eisen vanuit de hygiënecodes worden

Lees meer

BRC versie 8: leveranciersaudits

19 juni 2018

In november 2017 is de conceptversie van de BRC Global Standard for Food Safety versie 8 gepubliceerd. Publicatie van de definitieve versie is op 1 augustus 2018. Vanaf februari 2019 zal tegen deze nieuwe norm ge-audit worden. In de conceptversie zijn aanvullende eisen opgenomen ten aanzien van leveranciers-beheersing, waaronder ook leveranciersaudits. Inhoud van de leveranciersaudits Net als in de vorige versie van BRC is in deze versie de leveranciersbeheersing wederom een belangrijke eis, een zogeheten ‘fundamental’. Er worden aanvullende eisen gesteld aan de goedkeuring van leveranciers, waarin ook de eisen met betrekking tot leveranciersaudits zijn benoemd. De methode van goedkeuring en/of beheersing van leveranciers moet worden beschreven in een procedure. Dit geldt voor alle leveranciers van grondstoffen, inclusief leveranciers van verpakkingsmateriaal. De gekozen methode dient gebaseerd te zijn op risicobeoordeling en moet één of een combinatie van de volgende drie eisen bevatten: De leverancier is in het bezit van een geldig GFSI certificaat, waarbij de ingekochte grondstof in de scope is opgenomen; Er is bij de leverancier een leveranciersaudit uitgevoerd; Voor leveranciers die alleen als laag risico worden beoordeeld en waarbij dit van een geldige op risico gebaseerde motivatie is voorzien, mag goedkeuring van de leveranciers gebaseerd zijn op een

Lees meer

Hoe wordt de voedingswaardetabel vastgesteld?

6 juni 2018

De voedingswaardevermelding op de verpakking moet consumenten helpen bij het maken van een bewuste keuze. Voedingswaardetabellen bevatten echter regelmatig onjuistheden; bijvoorbeeld in herhalingen van voedingswaarden en in de combinatie van claims en voedingswaardevermelding. Wat moet en mag er wel en niet in de voedingswaardetabel staan? Hoe wordt de voedingswaarde bepaald? Mogen er afwijkingen in de vermelde voedingswaarden zitten? INVOERING VAN VERORDENING (EU) NR. 1169/2011 Tot een aantal jaar geleden was het alleen verplicht om een voedingswaarde te vermelden op een voorverpakt levensmiddel als er een voedingsclaim of een gezondheidsclaim werd gebruikt. Met de invoering van Verordening (EU) nr. 1169/2011 is de voedingswaardevermelding een verplicht onderdeel geworden voor alle voorverpakte levensmiddelen, met uitzondering van levensmiddelen genoemd in bijlage V van de verordening en dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2%. Voor die laatste categorie heeft de sector alcoholhoudende dranken in maart 2018 een zelfreguleringsvoorstel gepresenteerd aan de Eurocommissaris Gezondheid en voedselveiligheid. Het voorstel is er op gericht dat eind 2022 informatie beschikbaar is voor consumenten van alcoholische dranken aangaande voedingswaarde en ingrediënten. WAT MOET EN MAG ER? De voedingswaarde heeft betrekking op het levensmiddel zoals het wordt verkocht. Het is toegestaan om de voedingswaarde na bereiding te vermelden, maar dan

Lees meer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

23 mei 2018

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Deze zijn hier te downloaden op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achtergrond van voedselfraude in combinatie met de FSSC 22000 standaarden. Het food defense document gaat meer over de implementatie van food defense in een organisatie. Food fraud guidance document  In de food fraud guidance document wordt ingegaan op de achtergrond en de definities van voedselfraude in combinatie met de gestelde eisen in de FSSC 22000 standaard. Om te voldoen aan de eisen wordt de volgende werkwijze voorgesteld: Een voedselfraude team samenstellen. Een voedselfraude assessment/kwetsbaarheidsanalyse uitvoeren. Bepalen welke maatregelen nodig zijn om risico’s op dit gebied te verlagen. De kwetsbaarheidsbeoordeling, maatregelen, verificatie en incidentbeheerprocedures in een voedselfraude beperkingsplan opnemen ondersteund door het voedselveiligheidsbeheersysteem. Effectieve opleiding- en communicatiestrategieën opzetten en het plan voor voedselfraudebeperking uitvoeren. Voedselfraudeteam  Verder komen in het document voorbeelden van fraude types aan bod en mogelijkheden die gebruikt kunnen worden bij het uitvoeren van de kwetsbaarheidsanalyse. Er wordt een voorstel gegeven voor het opzetten van een voedselfraudeteam. Afdelingen zoals inkoop, productie, productontwikkeling, juridische zaken, beveiliging en kwaliteit kunnen hier onderdeel van zijn. Ook wordt gesteld dat een voedselfraude

Lees meer

Nieuw: PCQI certificerende training

16 mei 2018

Alle bedrijven die voeding naar de Verenigde Staten exporteren zijn verplicht te voldoen aan de eisen van de FDA, vastgelegd in de FSMA verordening. Het bedrijf dient onder andere een gecertificeerde Preventive Controls Qualified Individual (PCQI) for Human Food aangesteld te hebben. Met de PCQI certificerende training van BK Opleidingen & Trainingen wordt u in 2,5 dag PCQI gertificeerd. De FSMA is op 4 januari 2011 door President Obama ondertekend met als doel de volksgezondheid in de VS te beschermen. Door eisen te stellen aan het voedselveiligheidssysteem, wordt er geprobeerd het aantal voedselincidenten terug te dringen. De verordening beschrijft onder andere dat het voedselveiligheidssysteem (onder toezicht) opgesteld en geverifieerd dient te worden door een gekwalificeerd persoon: een Preventive Controls Qualified Individual (PCQI). PCQI Een Preventive Controls Qualified Individual is iemand die met succes een bepaalde training heeft voltooid in de ontwikkeling en toepassing van ‘risk-based preventive controls’, minstens gelijkwaardig aan het door de FDA erkende curriculum, of iemand die op een andere manier is gekwalificeerd door werkervaring met de ontwikkeling van een voedselveiligheidssysteem en deze toe te passen. Het bedrijf dient volgens de FMSA één of meerdere Preventive Controls Qualified Individuals aan te stellen die hieraan voldoen. Het is verstandig om

Lees meer
1 2 3 6
Benieuwd naar meer nieuws? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren